Hopp til innholdet
Home » Blogg » Hvilke vitaminer er det flest mangler?

Hvilke vitaminer er det flest mangler?

  • av
Hvilke vitaminer er det flest mangler?

I denne artikkelen vil vi ta en titt på hvilke vitaminer det er flest som mangler i kostholdet. De fleste av oss får i oss nok av de viktigste vitaminene gjennom kostholdet, men det er noen vitaminer som det er lettere å mangle.

Hva er vitaminer?

Vitaminer er næringsstoffer som finnes i en rekke matvarer og er nødvendige for at kroppen skal fungere optimalt. De fleste vitaminene har vi behov for i små mengder, men noen vitaminer er vi avhengige av i store mengder.

Hvilke vitaminer er det flest som mangler?

Ifølge en undersøkelse fra 2014 utført av Norsk Helseinformatikk, mangler det flest nordmenn vitamin D, B12 og jern. I tillegg er det mange som ikke får i seg nok vitamin C. Dette er spesielt et problem for barn og unge, eldre og kvinner i fertil alder. Mangel på disse vitaminene kan føre til helseproblemer som tretthet, depresjon, infeksjoner, svak immunforsvar og hjerte- og karsykdommer.

For å unngå vitaminmangel anbefales det å spise en variert og balansert kost med mye frukt og grønnsaker. Det er spesielt viktig å få i seg nok frukt og grønnsaker som inneholder mye C-vitamin (sitrusfrukter, kiwi, brokkoli, chili) og folat (spinat, brokkoli). For å sikre at du får i deg nok jern bør du spise matvarer som inneholder mye jern (kjøtt, fisk).

Konsekvenser av å være mangelfull på vitaminer

En av de største konsekvensene av vitaminmangel er at man blir syk oftere. Vitaminmangel kan også føre til tretthet, svakhet, hodepine og andre helseproblemer. Manglende næring kan også føre til vekttap, fordi kroppen ikke har nok energi til å fungere optimalt. Dette kan føre til at selv den minste oppgave som å spille på https://norskecasinoer.io/ kan virke overveldende.

Alternativer til å få i oss nok vitaminer

De fleste av oss får ikke i oss nok vitaminer gjennom kosten vår. Spesielt vitaminene A, C, D og B12 er viktige for å sikre at kroppen vår fungerer optimalt. Det finnes flere måter å sørge for at vi får i oss nok av disse vitaminene:

  • Ta tilskudd: Dette er den enkleste måten å sørge for at vi får i oss nok av de viktigste vitaminene. Vitaminpiller kan kjøpes på apotek eller bestilles online.
  • Spis mer fisk: Fisk inneholder høye mengder av de fleste av de viktigste vitaminene, spesielt vitamin D. Sild, makrell og tunfisk er spesielt rike på disse vitaminene. Og ikke minst burde man gå ut i solen, uansett om det er for å spille et spill eller gå en tur!
  • Spis mer grønnsaker og frukt: Grønnsaker og frukt inneholder mange av de samme vitaminene som finnes i fisk, men i mindre mengder. Varianter med høyt innhold av beta-karoten.

Av de fire viktigste vitaminene (A, B, C og D) mangler mange nordmenn det meste av to av dem. Det er ikke så lett å få i seg alle nødvendige vitaminer gjennom kosten alene, særlig ikke fordi vi spiser mye sukker og lite frukt og grønnsaker. Det er derfor viktig å ta tilskudd av vitaminer, for å sikre at man får i seg alt man trenger.